Sunday, 20 November 2011

Awak KOpi Gula dan SaYa Teh Susu!

percaya atau tidak, adakalanya kita memilih pasangan berdasarkan persamaan ....ehm....betullah! saya suka camping dan saya mengharapkan orang yang saya sayang juga sukakan camping..itu contoh.. begitu juga dengan perkara lain, sentiasa mengharapkan persamaan. mungkin ada bagusnya juga pasangan atau persahabatan yang terjalin dengan persamaan. satu keperluan dikongsi bersama. pastinya rasa itu turut dikongsi dan lebih difahami. ramai yang memandang persaaan sesuatu yang sangat penting sehingga terlalu rigid dalam mencari pasangan.tapi, itulah hakikat yang tak boleh kita nafikan, MENGHARAPKAN PERSAMAAN AGAR BERTEMU KEBAHAGIAAN...

namun, adakah perbezaan itu suatu perkara yang patut dijauhi? bagi saya, adakalanya perbezaan itulah membuatkan sesebuah hubungan makin istimewa. "awak suka kopi saya suka teh.awak suka letak gula dan saya suka letak susu. jadi, istimewa bukan? awak boleh tengok teh susu saya dan saya boleh bau kopi gula awak yang pekat dengan bau dan rasa!jadi, kita tidak memandang minuman yang sama. namun, kita tetap boleh menikmati rasa yang sama-menikmati minuman kegemaran walaupun minuman kita berbeza!"

MY pakcik selalu berkata pemilihan warna yang saya suka sangat teruk! terang dan seolah-olah cuba menarik perhatian orang lain. sedangan bagi saya, warna yang terang itu adalah fresh! gud looking dan sangat unik. ianya melambangkan keberanian  dan saya tak suka sama dengan orang lain. dalam erti kata yang sebenar, memang saya suka pada kelainan! bukan kerana mahu mengambil perhatian orang lain tapi kerana saya suka pada keunikan!kami  bertengkar  dan akhirnya, kami terdiam. saya mula sedar, itulah perbezaan kami yang nyata.. namun akhirnya saya cuba memahami RASA beliau. beliau sukakan warna yang slow motion, sederhana dan baginya tak mahu orang memandang apa yang dia miliki. wah, itulah berbezanya kami.! apa yang saya dapat ? tidak semua manusia itu sama. dan percayalah, apabila seseorang yang kita suka dan sayang tidak kira dalam  kalangan family, sahabat dan sebagainya mempunyai perbezaan dengan kita, percayalah....ianya suatu KEISTIMEWAAN!

kita belajar untuk menghargai dan menerima idea dan perkara yang berbeza dalam hidup kita. perbezaan bukan  bermakna kita memaksa diri menerima perkara baru dan menolak pendapat diri sendiri namun  kita mengetahui dan belajar menerima orang lain sebagaimana mereka menerima kita seadanya.dan apabila wujudnya perbezaaan, perkongsian rasa dan perasaan bertolak ansur itu penting. kadang-kala ada yang menjeruk rasa dan tidak mahu meluahkan apa yang dirasai sehingga menyebabkan  timbulkan perang dingin. bagi saya, berterus terang itulah yang terbaik. mencari pasangan yang cukup ideal dan mempunyai banyak persamaan adakala sukar. jadi, terimalah apa yang kita miliki dan percayalah, ianya cukup menyeronokkan memiliki sesuatu yang berbeza!

Awak kopi gula dan saya teh susu! Luv it so much!


2 comments:

  1. rindunya pd sebuah kngn..p pic sy x comel dlm entry ni..p sy nk like gak 100x! luv it!

    ReplyDelete
  2. awak nescafe cappucino, saya milo fuze =)

    ReplyDelete